" Welcome to Digital World " E Mail: digielctroworld@gmail.com

Digital World Mobile Apps(.apk)

Project Report/Thesis Writing

Sunday, 27 June 2021

Day 26 June 2021- International Day in Support of Victims of Torture

Day 26 June 2021- International Day in Support of Victims of Torture

The UN General Assembly proclaimed 26 June as International Day in Support of Victims of Torture on 12 December, 1997 to eradicate torture and the effective functioning of the Convention against Torture and other cruel, inhuman or degrading treatment or punishment.


My YouTube channel:
 
 

subscribe this channel...

Like and share...

Saturday, 26 June 2021

ANCIENT INDIA : QUESTIONS WITH ANSWERS Part 1

ANCIENT INDIA : QUESTIONS WITH ANSWERS

Part  1

1. Which of the following Vedas deals with magic spells and witchcraft?

(a) Rigveda

(b) Samaveda

(c) Yajurveda

(d) Atharvaveda

Ans: (d)

2. The later Vedic Age means the age of the compilation of

(a) Samhitas

(b) Brahmanas

(c) Aranyakas

(d) All the above

Ans: (d)

3. The Vedic religion along with its Later (Vedic) developments is actually known as

(a) Hinduism

(b) Brahmanism

(c) Bhagavatism

(d) Vedic Dharma

Ans: (b)

4. The Vedic Aryans first settled in the region of

(a) Central India

(b) Gangetic Doab

(c) Saptasindhu

(d) Kashmir and Punjab

Ans: (c)

5. Which of the following contains the famous Gayatrimantra?

(a) Rigveda

(b) Samaveda

(c) Kathopanishad

(d) Aitareya Brahmana

Ans: (a)

6. The famous Gayatrimantra is addressed to

(a) Indra

(b) Varuna

(c) Pashupati

(d) Savita

Ans: (d)

7. Two highest ,gods in the Vedic religion were

(a) Agni and Savitri

(b) Vishnu and Mitra

(c) Indra and Varuna

(d) Surya and Pushan

Ans: (c)

8. Division of the Vedic society into four classes is clearly mentioned in the

(a) Yajurveda

(b) Purusa-sukta of Rigveda

(c) Upanishads

(d) Shatapatha Brahmana

Ans: (b)

9. This Vedic God was 'a breaker of the forts' and also a 'war god'

(a) Indra

(b) Yama

(c) Marut

(d) Varuna

Ans: (a)

10. The Harappan or Indus Valley Civilisation flourished during the ____ age.

(a) Megalithic

(b) Paleolithic

(c) Neolithic

(d) Chalcolithic

Ans: (d)

11. The first metal to be extensively used by the people in India was

(a) Bronze

(b) Copper

(c) Iron

(d) Tin

Ans: (b)

12. Which of the following civilisations is net associated with the Harappan Civilisation?

(a) Mesopotamian

(b) Egyptian

(c) Sumerian

(d) Chinese

Ans: (d)

13. Of the following scholars who was the first to discover the traces of the Harappan

Civilisation?

(a) Sir John Marshall

(b) RD Banerji

(c) A Cunningham

(d) Daya Ram Sahani

Ans: (d)

14. The Harappan Civilisation achieved far greater advancement than Sumer, Elam etc. on

account of its

(a) town planning

(b) metal working

(c) weights and measures

(d) seals and figures

Ans: (a)

15. The town planning in the Harappan Civilisation was inspired by a regard for

(a) beauty and utility

(b) uniformity

(c) sanitation and public health

(d) demographic factor

Ans: (c)

16. The Indus or Harappan Civilisation is distinguished from the other contemporary

civilisations by its

(a) town planning

(b) underground drainage system

(c) uniformity of weights and measures

(d) large agricultural surplus

Ans: (b)

17. Match the location of the following Harappan sites:

List-1 List-2

(Sites) (States)

A. Ropar (i) Uttar Pradesh

B. Alamgirpur (ii) Punjab

C. Kalibangan (iii) Gujarat

D. Dholavira (iv) Rajasthan

E. Banawali (v) Haryana

Codes:

A B C D E

(a) ii i iv iii v

(b) i ii iii iv v

(c) ii i iii iv v

(d) ii iii I v iv

Ans: (a)

18. The date of the Harappan Civilisation (2300-1750 BC) has been fixed on the basis of

(a) Pottery design

(b) Stratification

(c) Aryan invasion

(d) Radio Carbon-14 dating

Ans: (d)

19. Most of the large Harappan towns had for fortifications which served the purpose of

(a) safety from robbers

(b) protection against cattle raiders

(c) protection against floods

(d) All the above

Ans: (d)

20. Cereal(s) grown by the people of the Harappan Civilisation was/were

(a) Wheat

(b) Rice

(c) Millet

(d) All the above

Ans: (d)

21. The utensils of the Indus Valley people were mainly made of

(a) clay

(b) copper

(c) bronze

(d) brass

Ans: (a)

22. Which of the following metals was not known to the Indus valley people?

(a) gold

(b) silver

(c) copper

(d) iron

Ans: (d)

23. Which of the following objects was not worshipped by the Indus valley people

(a) Mother Goddess

(b) Pashupati Shiva

(c) Trees such as Peepal and Acacia

(d) Trimurti

Ans: (d)

24. At which of the following Harappan sites has a supposed dockyard been found?

(a) Kalibangan

(b) Lothal

(c) Suktagendor

(d) Sotka Koli

Ans: (b)

25. The economy of the Indus Valley people was based on?

(a) Agriculture

(b) Trade and Commerce

(c) Crafts

(d) All the above

Ans: (d)

26. The Harappan Civilisation declined as a result of

(a) Aryan invasion

(b) Decline in foreign trade

(c) Ecological factors

(d) Not definitely known factors

Ans: (d)

27. The most common animal figure found at all the Harappan sites is

(a) unihorn bull

(b) cow

(c) bull

(d) tiger

Ans: (a)

28. The term Aryan, Indo-Aryan or Indo-European denotes a _____concept?

(a) Linguistic

(b) Racial

(c) Religious

(d) Cultural

Ans: (a)

29. According to the most widely accepted view, the Aryans originally came from

(a) India

(b) Central Asia

(c) Central Europe

(d) Steppes of Russia

Ans: (b)

30. Which of the following Vedas was compiled first?

(a) Rigveda

(b) Samaveda

(c) Yajurveda

(d) Atharvaveda

Ans: (a)

31. The Vedic economy was based on

(a) trade and commerce

(b) crafts and industries

(c) agriculture and cattle rearing

(d) all the above

Ans: (c)

32. The normal form of government during the Vedic period was

(a) democracy

(b) republics

(c) oligarchy

(d) monarchy

Ans: (d)

33. Two popular Assemblies of the Vedic period were

(a) Sabha and Mahasabha

(b) Mahasabha and Ganasabha

(c) Sabha and Samiti

(d) Ur and Kula

Ans: (c)

34. The Indo-Greek Kingdom set up in north Afghanistan in the beginning of the second

century BC was

(a) Scythia

(b) Zedrasia

(c) Bactria

(d) Aria

Ans: (a)

35. The beat specimens of Mauryan art are represented by their

(a) Stupas

(b) Pillars

(c) Chaityas

(d) Caves

Ans: (b)

36. Which of the following does not represent an important source material for the

Mauryan period?

(a) Literary works

(b) Foreign accounts

(c) Numismatic evidence

(d) Epigraphic sources

Ans: (c)

37. According to Strabo, the Tamil kingdom to first send emissaries to meet Augustin in

Athens in 20 BC, was

(a) Pallava

(b) Chola

(c) Pandya

(d) Chera

Ans: (c)

38. Who among the following was the founder of the Nanda dynasty?

(a) Mahapadma Nanda

(b) Ashoka Nanda

(c) Dhana Nanda

(d) None of the above

Ans: (a)

39. The word 'Veda' has been derived from the root word 'Vid' which means

(a) Divinity

(b) Sacredness

(c) Doctrine

(d) Knowledge

Ans: (d)

40. The Kushan rule was brought to an end by

(a) The Nagas

(b) The Britishers

(c) Samudragupta

(d) The Hindu Shahi Dynasty

Ans: (d)

41. Ashoka has been particularly Influenced by the Buddhist monk

(a) Ambhi

(b) Upagupta

(c) Asvaghosha

(d) Vasubandhu

Ans: (b)

42. During Kanishka's reign, the centre of political activity shifted from Magadha to

(a) Delhi

(b) Ayodhya

(c) Kannauj

(d) Purushapura (Peshawar)

Ans: (d)

43. Which of the following Sanskrit language?

(a) Kushanas

(b) Mauryas

(c) Guptas

(d) Indo-Greeks

Ans: (c)

44. Who had got the Konark Sun Temple constructed?

(a) Kanishka

(b) Ashoka

(c) Narasimha Deva II

(d) Rajendra Chola

Ans: (c)

45. Which one of the following sculptures invariably used green schist as the medium?

(a) Maurya sculptures

(b) Mathura sculptures

(c) Bharhut sculptures

(d) Gandhara sculptures

Ans: (c)

46. Who among the following is known for his work on medicine during the Gupta period?

(a) Saumilla

(b) Sudraka

(c) Shaunaka

(d) Susrutha

Ans: (d)

47. In the context of ancient Indian society, which one of the following terms does not

belong to the category of the other three?

(a) Kula

(b) Vamsa

(c) Kosa

(d) Gotra

Ans: (c)

48. Who wrote Mrichchhakatika (Clay Cart)?

(a) Akbar

(b) Kalidas

(c) Sudraka

(d) Dandin

Ans: (c)

49. After the partition of India, the largest number of Harappan towns and settlements

have been found In

(a) Punjab

(b) Haryana

(c) Gujarat

(d) Uttar Pradesh

Ans: (c)

50. The Indus Valley civilisation can be said to belong to the

(a) Paleolithic age

(b) Primitive age

(c) Neolithic age

(d) Bronze age

Ans: (d)


My YouTube channel:
 
 

subscribe this channel...

Like and share...


Thursday, 24 June 2021

Most Important GENERAL SCIENCE questions

Most Important GENERAL SCIENCE questions 

(1) बैक्टीरिया की खोज किसने की थी?

Ans-पराश्रव्य (अल्ट्रासोनिक तिरंगे)

(2) कैटिनिज्म, मानसिक दुर्बलता तथा हाइपोथाइरोडडिज्म किसकी कमी से होने वाले लक्षण है?

Ans-आयोडीन

(3) कौनसा सौरमंडल का सबसे गर्म ग्रह है?

Ans-वीनस (शुक्र)

(4) किसने ‘वर्ल्ड वाइड वेब’ का आविष्कार किया था?

Ans-टिम बर्नर्स ली थी?

(5) कौन-सा हार्मोन दुग्ध निर्माण को प्रेरित करता है?

Ans-प्रोलेक्टिन

(6) कौनसी गैस अल्कोहल, सोडियम से प्रतिक्रिया करके मुक्त करता है?

Ans-हाइड्रोजन

(7) किस गैस का उपयोग प्रथम विश्वयुद्ध में रासायनिक हथियार के रूप में हुआ था?

Ans-मस्टर्ड गैस

(8) प्रत्यावर्ती धारा (अल्टरनेट करंट) को दिष्ट धारा (डायरेक्ट करंट) में बदलने हेतु किसका उपयोग किया जाता है?

Ans-रेक्टिफायर

(9) कौन-सा विटामिन गाजर में मुख्यत: पाया जाता है?

Ans-विटामिन-ए

(10 )सन् 1902 में कार्ल लैंडस्टीनर ने किसकी खोज की थी?

Ans-रक्त समूह

(11) किस प्रकार की तरंगों का प्रयोग रात में देखने वाले (नाइट विजन) कैमरे में होता है?

Ans-अवरक्त तरंगे (इन्फ्रारेड वेव्स)

(12) एक्टिओमीटर से क्या मापते हैं?

Ans-सूर्य की किरणों की तीव्रता

(13) कौन-सा प्रोटीन हीनता जन्य रोग है?

Ans-क्वाशियोरकर

(14) किस कारण से बारिश की बूंदे गोल होती है?

Ans-पृष्ठतनाव

(15) किसके द्वारा अनैच्छिक पेशिया नियंत्रित होती है?

Ans-सेरीब्रम

(16) किसके परावर्तन को प्राप्त कर, चमगादड़ अपने मार्ग में

विनिमय होता है? उपस्थित अवरोधकों की पहचान कर लेता है

Ans-पराश्वव्य (अल्ट्रासोनिक तिरंगों

(17) कौनसी ग्रंथि मानव शरीर में मास्टर ग्लैंड कही जाती है

Ans-पिट्यूटरी ग्लैं

(18) रक्त स्कंदन (थक्का बनने) में किस विटामिन की भूमिका

होती है

Ans-विटामिन-

(19) भारत के पहले परमाणु रिएक्टर का नाम क्या था

Ans-अप्सरा

(20) सर्वप्रथम किस वैज्ञानिक ने ब्लैक होल की जानकारी 

Ans-सुब्रमण्यम चंद्रशेख

(21) रक्त का कौन सा घटक स्कंदन में सहायक है

Ans-प्लेटलेट्स

(22) एक वयस्क मनुष्य के शरीर में कितनी हड्डियां होती है

Ans-2

(23) कार्बन डाइऑक्साइड, सल्फर डाइऑक्साइड, मिथे

तथा नाइट्रोजन ऑक्साइड में से कौन-सी एक गैस ग्रीन हाउ

गैस नहीं है

Ans- सल्फर डाइऑक्साइ

(24) किससे एंटीबायोटिक दवा पेनिसिलिन प्राप्त होती है

Ans-फंगस से

(25) जावा को किस कंपनी ने विकसित किया था

Ans-सन माइक्रोसिस्टम कंप

(26) मनुष्य का कौन-सा अंग मेनिनजाइटिस रोग से विशेष रू

से प्रभावित होता है

Ans- मस्तिष्क तथा स्पाइनल कार्ड

(27) किस कोशिकांग को कोशिका का पावर हाउस कहा जा

Ans-माइटोकोन्ड्रिया

(28) कंजक्टिवा की शुष्कता से मनुष्य में कौन-सी बीमा

उत्पन्न होती है

Ans-जीरोप्थेलमिया

(29) किसी सामान्य मानव नेत्र के लेंस की फोकस दूरी लग

कितनी होती है

Ans-25 सेंटीमीट

(30) अर्द्धसूत्री कोशिका विभाजन में किस प्रावस्था में जी

Ans-पेकीटीन अवस्थानर

My YouTube channel:
 
 

subscribe this channel...

Like and share...


Tuesday, 22 June 2021

Most important GK on Indian geography

Most important GK on Indian geography

Q1. The southernmost point of peninsular India, that is, Kanyakumari, is-

a- South of the Equator.

b- South of the Capricorn.

c- North of the Equator.

d- North of Tropic of Cancer.

Ans- (c) North of the Equator.

Q2. The Yarlung Zangbo River, in India, is known as-

a- Ganga.

b- Mahanadi.

c- Brahmaputra.

d- Indus.

Ans- (c) Brahmaputra.

Q3.The number of major ports in India-

a-12

b-13

c-14

d-15

Ans- (b)13.

Q4. The most fertile region of India is-

a- The Central Highlands

b- The Himalayas

c- The Indo-Gangetic plain

d- Peninsular plateau

Ans- (c) The Indo-Gangetic plain.

Q5. Which below mention city is not on the river bank of Ganga-

a- Lucknow

b- Bijnor

c- Varanasi

d- Kolkata

Ans- (a) Lucknow.

Q6. Which one is the largest forts in India-

a- Chittorgarh Fort.

b- Gwalior Fort.

c- Red Fort.

d- Golkonda Fort.

Ans- (a) Chittorgarh Fort.

Q7. How many states are within Indian Deccan Plateau-

a- Six

b- Seven

c- Eight

d- Nine

Ans- (c) Eight.

Q8.Valley of Flowers National Park is found on the mountain of-

a- Nanda Devi

b- Kamet

c- Siniolchu

d- Kangchenjunga

Ans- (a) Nanda Devi.

Q9. The Himalayas covers an area of-

a- 3 lakh sq. km

b- 4 lakh sq. km

c- 5 lakh sq. km

d- 6 lakh sq. km.

Ans- 5 lakh sq. km.

Q10.Tadoba national park known for sheltering tiger panther and bear is:

a- Karnataka.

b- Assam.

c- Tamil Nadu.

d- Chandrapur (Maharashtra).

Ans- (d) Chandrapur (Maharashtra).

Q11. Apatanis are the tribes found in:

a- Himachal Pradesh.

b- Arunachal Pradesh

c- Sikkim

d- Nagaland.

Ans- (b) Arunachal Pradesh.

Q12. What is the predominant type of Indian agriculture?

a- Commercial agriculture

b- Subsistence agriculture

c- Plantation agriculture

d- Extensive agriculture.

Ans- (b) Subsistence agriculture.

Q13. Where is Vedanthangal Bird Sanctuary is located in?

a- Karnataka.

b- Tamil Nadu

c- Kerala

d- Sikkim

Ans- (b) Tamil Nadu.

Q14. The typical area of sal forest in the Indian peninsular upland occurs-

a- On the western ghats

b- On the Malwa plateau.

c- To the north-east of the Godavari

d- Between the Tapti and the Narmada

Ans- (b) On the Malwa plateau.

Q15. Which of the following crops needs maximum water per hectare?

a- Wheat

b- Maize

c- Barley

d- Sugarcane

Ans- (d) Sugarcane.

Q16. Where is Indira Gandhi Zoological Park is:

a- Kolkata

b- Uttar Pradesh

c- Kerala

d- Vishakapatnam.

Ans- (d) Vishakapatnam.

Q17. What is the total length of Indian coastline:

a- 6227 km

b- 7517 km

c- 8617 km

d- 9826 km

Ans- (b) 7517 km.

Q18. The Chambal Valley Project is a joint venture of-

a- Rajasthan and Gujrat

b- Rajasthan and Madhya Pradesh

c- Madhya Pradesh and Gujrat.

d- Uttar Pradesh and Madhya Pradesh.

Ans- (b) Rajasthan and Madhya Pradesh.

Q19. The study of the moon is called is-

a- Moonology.

b- Lunarlogy.

c- Selenology.

d- None of these.

Ans- (c) Selenology.

Q20. The Salal Project is on the river-

a- Chenab

b- Sutlej

c- Jhelum

d- Ravi

Ans- (a) Chenab.


My YouTube channel:
 
 

subscribe this channel...

Like and share...

Monday, 21 June 2021

Day 21 June - Summer Solstice

Day 21 June - Summer Solstice

Summer Solstice is observed on 21, June. It is the longest day in India with the longest period of daylight.

My YouTube channel:
 
 

subscribe this channel...

Day 21 June – International Yoga Day

Day 21 June – International Yoga Day  
International Yoga day is celebrated across the globe on 21 June to raise awareness about yoga in life and to make people aware of the benefits through yoga. In India, International Yoga Day is celebrated by the Ministry of AYUSH.

MyYouTube channel:


 

subscribe this channel...

Day 21 June - World Hydrography Day

Day 21 June - World Hydrography Day
World Hydrography Day is observed on 21 June every year to increase public awareness about hydrography science. Every year the International Hydrographic Organisation (IHO) and its international members celebrate this day. 2019 theme is 'hydrographic information driving marine knowledge'.


My YouTube channel:
 
 

subscribe this channel...

Like and share...