" Welcome to Digital World " E Mail: digielctroworld@gmail.com

Digital World Mobile Apps(.apk)

Project Report/Thesis Writing

Thursday, 29 July 2021

ANCIENT INDIA : QUESTIONS WITH ANSWERS Part 5

ANCIENT INDIA : QUESTIONS WITH ANSWERS Part 5

201. Which of the following was not the port of the Satavahanas?

(a) Barukkacha

(b) Kalyan

(c) Sopra

(d) Puhar

Ans: (d)

202. Which of the following was the centre of inland trade of the Satavahanas?

(a) Nasik

(b) Srikakulam

(c) Tagara

(d) Surat

Ans: (c)

203. Karikala was the centre of many legends found in

(a) Manimekalai

(b) Silappadhikaram

(c) Purananuru

(d) Kuruntokai

Ans: (b)

204. During the 4th century AD the Western Satraps were conquered by

(a) Sassanian rulers

(b) Afghan rulers

(c) Satavahanas

(d) Kadambas

Ans: (a)

205. Sudarsana lake was reconstructed by

(a) Nahapana

(b) Chashtana

(c) Rudradaman I

(d) Harsha

Ans: (c)
206. The first ruler of the Satavahanas was
(a) Simuka
(b) Govinda
(c) Sri Satakarni
(d) Nahapana
Ans: (a)
207. Naganib was a ___Queen.
(a) Gupta
(b) Andhra
(c) Saka
(d) Pallava
Ans: (b)
208. Which of the following works of Kalidasa gives information about the Andhras?
(a) Sakuntala
(b) Malavikagnimitra
(c) Meghaduta
(d) Kumarasambhava
Ans: (b)
209. Satavahana rule was extended to the Coromandal Coast by
(a) Sri Yajna Satakarni
(b) Pulumayi II
(c) Sri Satakarni
(d) Simuka
Ans: (b)
210. Chashtana was the Satraps of
(a) Gujarat
(b) Malwa
(c) Kathiawar
(d) Kashmir
Ans: (b)
211. Srikakulam was the capital of
(a) Sakas
(b) Pahlavas
(c) Andhras
(d) Ashoka
Ans: (c)
212. In whose court did Asvaghosa live?
(a) Harsha
(b) Samudra Gupta
(c) Kanishka
(d) Ashoka
Ans: (c)
213. The Sunga period saw the growth of one of the following religions. Identify.
(a) Brahmanism
(b) Saivism
(c) Buddhism
(d) Nature worship
Ans: (a)
214. Whose general was Appolodotus?
(a) Euthydemus
(b) Demetrius
(c) Diodotus
(d) Antichos
Ans: (b)
215. Who erected the Garuda pillar at Besnagar?
(a) Bhagabhadra
(b) Heliodorus
(c) Menander
(d) Antialkidas
Ans: (a)
216. During the pre-Gupta age the foreign trade was most extensive with
(a) South East Asian Countries
(b) China
(c) Central Asia
(d) Roman Empire
Ans: (d)
217. Which among the following was not affected by the invasion of the Persians on India?
(a) Script in the North-West
(b) Coinage
(c) Court Ceremonies
(d) Sculpture
Ans: (d)
218. Gandhara School of Art was deeply influenced by
(a) Chinese (Mongolian) art
(b) Hellenic art
(c) Ranion (Persian) art
(d) Local (Indian) art
Ans: (b)
219. Which one of the following was not a characteristic of society in Mauryan times?
(a) Slavery
(b) Rigidity of Caste
(c) Prostitution
(d) Widow remarriage
Ans: (d)
220. The ancient Chola kingdom existed in the delta of the river
(a) Tungabhadra
(b) Cauvery
(c) Krishna
(d) Godavari
Ans: (b)
221. Which of the following statements about Arthasastra is not true?
(a) It prescribes the duty of a king
(b) It describes the then economic life of the country
(c) It lays down the principles of politics
(d) It highlights the need for financial reforms
Ans: (d)
222. What is said to be the original home of the Sungas?
(a) Kalinga
(b) Vidisa
(c) Berar
(d) Bharhut
Ans: (b)
223. Milindapanho is a
(a) History of a dynasty
(b) Prakrit drama
(c) Sanskrit play
(d) Religious conversation
Ans: (d)
224. Who wrote Ashtadhyayi?
(a) Panini
(b) Katyayana
(c) Jayadeva
(d) Bharatha
Ans: (a)
225. The first Persian ruler who occupied part of Indian territory was
(a) Cyrus
(b) Cambyses
(c) Darius
(d) Xerxes
Ans: (a)
226. Alexander the great, was obliged to go back because
(a) he fell ill
(b) he suffered defeat in India
(c) his forces refused to go further
(d) he did not like India
Ans: (c)
227. The one most important feature of the Mauryan Administration was
(a) wide powers enjoyed by the provincial governors
(b) the presence of a 'council of ministers'
(c) the presence of vast, numerous powers of the bureaucracy
(d) an extensive network of spy-system
Ans: (c)
228. The principles of Ashoka's Dharma (Dhamma) were taken from
(a) Buddhism
(b) Jainism
(c) Brahmanism
(d) The moral virtues of all Indian religions of that period
Ans: (d)
229. Which social evil was conspicuously absent in ancient India?
(a) Polygamy
(b) Sati system
(c) Devadasi system
(d) Purdah system
Ans: (d)
230. The greatest Saka ruler of India, who was a great conqueror, is said to have gained
fame by being well-versed in grammar, polity, logic, music etc. and had taken a vow not
to kill men except in battle. Who was he?
(a) Chastana
(b) Nahapana
(c) Rudrasimha
(d) Rudradaman
Ans: (b)
231. The greatest Kushana ruler whose contribution to Buddhism was even greater than
that of Ashoka, was
(a) Kadphises
(b) Kanishka I
(c) Vasishka
(d) Huvishka
Ans: (b)
232. The fourth and the last Buddhist Council was convened by
(a) Ashoka
(b) Menander
(c) Kanishka
(d) Huvishka
Ans: (c)
233. The first image of the Buddha-was carved out during the reign of
(a) Ashoka
(b) Pusyamitra Shunga
(c) Kanishka I
(d) Menander
Ans: (c)
234. The Gandhara-Mathura School of Art, which flourished during the Kushana period and
the foreign influence of
(a) Greece
(b) Rome
(c) Both (a) and (b) above
(d) China
Ans: (c)
235. During the reign of Kanishka, Buddhism for the first time went to China and from
China it went to
(a) Burma and Tibet
(b) Thailand and Cambodia
(c) Korea and Japan
(d) Indonesia and Vietnam
Ans: (c)
236. Who of the following was the personal physician of Kanishka and also the author of a
famous treatise on the Indian system of medicine?
(a) Charaka
(b) Susruta
(c) Nagarjuna
(d) Jevaka
Ans: (a)
237. The worship of images (of Buddha) in India began during the period
(a) Mauryan
(b) Sunga
(c) Kushana
(d) Gupta
Ans: (c)
238. The earliest stratum of the history of the Tamils is known as
(a) Chola Age
(b) Pandyan Age
(c) Sangam Age
(d) Pallava Age
Ans: (c)
239. The Sangam Age in the history of South India represents
(a) The period of Aryanisation of South India
(b) A period when an assembly of a college of Tamil poets was held at Madurai
(c) A literary-cultural phase of the Tamilham during the first three centuries of the
Christian era
(d) Both (b) and (c) above
Ans: (d)
240. During the Sangam Age brisk and nourishing foreign trade was conducted from the
south Indian ports of Muziris, Kaveripattnam or Poom-Puhar and Arikamedu to
(a) West Asia
(b) South East Asia
(c) Roman World
(d) Central Europe
Ans: (c)
241. Which of the following was not one of the ruling dynasties of South India in the
Sangam Age?
(a) Chola
(b) Chera
(c) Pandya
(d) Pallava
Ans: (d)
242. Which of the following is one of the greatest classics of the Sangam literature?
(a) Tikappiyam
(b) Kural
(c) Pattuppattu
(d) Silapadikaram or Manimekalai
Ans: (d)
243. Which of the following is the correct chronological sequence of the ruling dynasties of
northern India, from the decline of the Mauryas to the rise of the imperial Guptas?
(a) Sungas, Indo-Greeks, Kushans, Sakas and Guptas
(b) Sungas, Kushans, Parthians, Sakas and Guptas
(c) Sungas, Kanvas, Indo-Greeks, Sakas, Parthians and Guptas
(d) Kanvas, Sungas, Indo-Greeks, Sakas, Parthians and Guptas
Ans: (c)
244. The last great ruling dynasty of Magadha was
(a) Sunga
(b) Kanva
(c) Kusana
(d) Gupta
Ans: (d)
245. Kanishka is associated with an era which is known as
(a) Vikram era
(b) Saka-Shalivahan era
(c) Saka era
(d) Gupta era
Ans: (c)
246. The greatest conqueror among the Gupta rulers was
(a) Samudragupta
(b) Chandragupta II
(c) Kumargupta
(d) Skandagupta
Ans: (a)
247. A Gupta king has been called an Indian Napoleon and he was also an accomplished
poet and musician (player of Veena) who was he?
(a) Samudragupta
(b) Kumargupta
(c) Chandragupta II
(d) Skandagupta
Ans: (a)
248. The famous Mehrauli Iron Pillar inscription describes the conquest of
(a) Samudragupta
(b) Chandragupta II
(c) Chandragupta Maurya
(d) Chandra of Indraprastha
Ans: (b)
249. The Gupta king who is known in the Indian legends as Vikramaditya was
(a) Chandragupta I
(b) Samudragupta
(c) Chandragupta II
(d) Skandagupta
Ans: (c)
250. The Chinese traveller Fa-hien visited India and left a detailed account of the reign of
(a) Samudragupta
(b) Chandragupta II
(c) Kumargupta I
(d) Skandagupta
Ans: (b)

๐Ÿ‘‰Educational YouTube channel:

https://www.youtube.com/channel/UCmSfVJWivV2B9kyIbGTBi4A 

subscribe this channel...

Like and share...


Material,

school books -all medium,

Engineering,

General Knowledge

Http://bhavikec.blogspot.com

๐Ÿ‘‰๐Ÿ‘‰Share it......

Educational website ๐Ÿ™‚

Wednesday, 28 July 2021

ANCIENT INDIA : QUESTIONS WITH ANSWERS Part 4

ANCIENT INDIA : QUESTIONS WITH ANSWERS Part 4

151. Under Mauryas each province was placed under a__.

(a) Prince

(b) Commander

(c) Council

(d) Minister

Ans: (a)

152. Chandragupta Maurya was__.

(a) A benevolent despot

(b) Autocrat

(c) Democrat

(d) A pious ruler

Ans: (a)

153. The mother of Vardhamana Mahavira was a

(a) Lichavi Princess

(b) Maurya Princess

(c) Saka Princess

(d) Not a member of the royal family

Ans: (a)

154. Buddha delivered his first sermon at ______.

(a) Sanchi

(b) Sarnath

(c) Kapilvastu

(d) Vaisali

Ans: (b)

155. The Buddha attained nirvana at ______.

(a) Bodh Gaya

(b) Sarnath

(c) Sanchi

(d) Kusinagara

Ans: (d)

156. The proceedings of the Third Buddhist Council led to the issue of Edict?

(a) Sanchi

(b) Sarnath

(c) Bhabra

(d) Kalinga

Ans: (b)

157. Which of the following is not the name of Kautilya?

(a) Chanakya

(b) Vishnugupta

(c) Dramindacharya

(d) Devaputra

Ans: (d)

158. Kautilya hailed from ______.

(a) Taxila

(b) Srinagar

(c) Pataliputra

(d) Nepal

Ans: (a)

159. Buddha has been described as 'an ocean of wisdom and compassion' In

(a) The Light of Asia

(b) Amarakosa

(c) Buddhacharita

(d) Jatak Tales

Ans: (b)

160. The most important Pahlava ruler was ______.

(a) Mues

(b) Gondophemes

(c) Menander

(d) Darius

Ans: (b)

161. St Thomas died a martyr at _______.

(a) Madras

(b) Bombay

(c) Goa

(d) Surat

Ans: (a)

162. Of the following Kushan Kings who assumed the title "the Lord of the Whole World"?

(a) Kadphises I

(b) Kadphises II

(c) Kanishka

(d) Huvishka

Ans: (b)

163. The Capital of Kanishka Empire was _______.

(a) Pataliputra

(b) Peshawar

(c) Kabul

(d) Taxila

Ans: (b)

164. The fourth Buddhist Council was held at _______.

(a) Pataliputra

(b) Vaisali

(c) Kundalavana

(d) Bodh Gaya

Ans: (c)

165. Alexander was the son of Philip II of ______.

(a) Sparta

(b) Athens

(c) Macedonia

(d) Carthage

Ans: (c)

166. Porus was defeated by Alexander at the battle of ______.

(a) Herat

(b) Kabul

(c) Hydaspes

(d) Arbela

Ans: (c)

167. Alexander the Great died at ______.

(a) Susa

(b) Babylon

(c) Macedonia

(d) Kabul

Ans: (b)

168. The monolithic image of Jain Saint 'Gomatiswara' is at ______.

(a) Mount Abu

(b) Saravanabelgola

(c) Kusinagara

(d) Kalinga

Ans: (b)

169. Which of the following is known as the Jain Temple City?

(a) Girnar

(b) Allahabad

(c) Rajagriha

(d) Varanasi

Ans: (a)

170. ___was the mother of Vardhamana Mahavira.

(a) Yasodhara

(b) Kundhavi

(c) Trisala

(d) Mayadevi

Ans: (c)

171. Bhasa was the author of _______.

(a) Mahavamsa

(b) Svapnavasavadatta

(c) Sakunthala

(d) Buddha Charita

Ans: (b)

172. The Monk whom Chandragupta Maurya accompanied to South India was _______.

(a) Asvaghosa

(b) Vasumitra

(c) Upagupta

(d) Bhadrabahu

Ans: (d)

173. Who among the following is not associated with medicine In ancient India?

(a) Dhanvantri

(b) Susruta

(c) Bhaskaracharya

(d) Charaka

Ans: (c)

174. Megasthanes was succeeded by _______ as ambassador?

(a) Darius

(b) Demetrios

(c) Deimachos

(d) Philip

Ans: (c)

175. The Saka Era was founded by

(a) Kadphises I

(a) Girnar

(b) Allahabad

(c) Rajagriha

(d) Varanasi

Ans: (a)

(b) Kanishka

(c) Alexander

(d) Menander

Ans: (b)

176. The famous Indo-Greek Kin, who embraced Buddhism was _______.

(a) Strato I

(b) Menander

(c) Demetrios

(d) Alexander

Ans: (b)

177. Kanlshka was the follower of

(a) Hinduism

(b) Jainism

(c) Hinayanism

(d) Mahayanism

Ans: (d)

178. The Sunga ruler Bhaga erected a monolithic 'Garuda' at _______.

(a) Varanasi

(b) Besnagar

(c) Rajagriha

(d) Pataliputra

Ans: (b)

179. Match the following:

List-I List-II

A. Kautilya 1. Magadha King

B. Megasthanes 2. Ashoka

C. Bimbisara 3. Arthasastra

D. Upagupta 4. Ambassador

Codes:

A B C D

(a) 3 4 1 2

(b) 2 1 4 3

(c) 1 2 3 4

(d) 4 3 2 1

Ans: (a)

180. Match the following:

List-1 List-2

1. Sama Veda 1. Kali Age

2. Atharva Veda 2. Philosophical Treatises

3. Puranas 3. Musically rendered

4. Upanishads 4. Magic and spells

Codes:

A B C D

(a) 3 4 1 2

(b) 2 1 4 3

(c) 1 2 3 4

(d) 4 3 2 1

Ans: (a)

181. Vardhamana Mahavira died at

(a) Pavapuri

(b) Kundagrama

(c) Pataliputra

(d) Taxila

Ans: (a)

182. The city of Pataliputra was founded at the junction of the Ganges and the ______.

(a) Sone

(b) Brahmaputra

(c) Yamuna

(d) Gomati

Ans: (a)

183. The Nanda dynasty was established by

(a) Vasudeva

(b) Kharavela

(c) Mahapadma

(d) Pushyamitra

Ans: (c)

184. Alexander was trained by

(a) Socrates

(b) Aristotle

(c) Plato

(d) Homer

Ans: (b)

185. Of the following who is called India's Machiavelli?

(a) Asvaghosha

(b) Patanjali

(c) Kautilya

(d) Bana

Ans: (c)

186. Which of the following was the main port for the Indus people?

(a) Lothal

(b) Harappa

(c) Kalibangan

(d) Mohenjodaro

Ans: (a)

187. The Indus people were worshippers of

(a) Mothers Goddess

(b) Indra

(c) Rudra

(d) Varuna

Ans: (a)

188. Vardhamana Mahavira was born at _____.

(a) Bodh-Gaya

(b) Kundagrama

(c) Samath

(d) Benaras

Ans: (b)

189. Bimbisara was succeeded by _____.

(a) Ashoka

(b) Ajatasatru

(c) Vasudeva

(d) Chandragupta Maurya

Ans: (b)

190. The term 'Aryan' denotes

(a) a speech group

(b) an ethnic group

(c) a nomadic group

(d) a supporter race

Ans: (a)

191. Alexander sent back home a portion of his army under an admiral called ______.

(a) Ptolemy

(b) Nearchos

(c) Menander

(d) Porus

Ans: (b)

192. Pushyamitra Sunga was a staunch ______.

(a) Buddhist

(b) Jain

(c) Hindu

(d) Atheist

Ans: (c)

193. The earliest 'evidence of silver in India is found in the

(a) Harappan culture

(b) Chalcolitchic cultures of western India

(c) Vedic Texts

(d) Silver punchmarked coins

Ans: (b)

194. Which one of the following was initially the most powerful city state of India in the 6th

century BC?

(a) Gandhar

(b) Kamboj

(c) Kashi

(d) Magadh

Ans: (c)

195. Which of the following was another name of Pataliputra?

(a) Purushapura

(b) Kusinagara

(c) Kusumapura

(d) Huvishkapura

Ans: (c)

196. Who was referred to as Amitraghata by the Greeks?

(a) Chandragupta Maurya

(b) Bimbisara

(c) Bindusara

(d) Vasudeva

Ans: (c)

197. The founder of the Achaemenian Empire was

(a) Cyrus

(b) Darius

(c) Xerxes

(d) Cambyses

Ans: (a)

198. Which of the following was the characteristic feature of the religion of the ancient

Tamils?

(a) Worship of Nature

(b) Worship of Mother Goddess

(c) Worship of Murugan

(d) Worship of Sun

Ans: (c)

199. The most powerful ruler of the Cheras was

(a) Udiyanjeral

(b) Nedunjeraladan

(c) Senguttuvan

(d) Sengannan

Ans: (c)

200. A temple for 'Patini devi' was constructed by

(a) Karikala

(b) Paranar

(c) Senguttuvan

(d) Udiyanjeral

Ans: (c)

Educational YouTube channel:

https://www.youtube.com/channel/UCmSfVJWivV2B9kyIbGTBi4A 

subscribe this channel...

Like and share...


Material,

school books -all medium,

Engineering,

General Knowledge

Http://bhavikec.blogspot.com

๐Ÿ‘‰๐Ÿ‘‰Share it......


Friday, 23 July 2021

Ancient India Most important question and answer

 ๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ณAncient India Most important question and answer


ANCIENT INDIA : QUESTIONS WITH ANSWERS  Part 1

ANCIENT INDIA : QUESTIONS WITH ANSWERS Part 2

ANCIENT INDIA : QUESTIONS WITH ANSWERS Part 3

ANCIENT INDIA : QUESTIONS WITH ANSWERS Part 4

ANCIENT INDIA : QUESTIONS WITH ANSWERS Part 5



๐Ÿน๐Ÿน๐Ÿน



Share it.....๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ณ


Educational YouTube channel:

https://www.youtube.com/channel/UCmSfVJWivV2B9kyIbGTBi4A

subscribe this channel...

Like and share...


Material,

school books -all medium,

Engineering,

General Knowledge

Http://bhavikec.blogspot.com

๐Ÿ‘‰๐Ÿ‘‰Share it......


ANCIENT INDIA : QUESTIONS WITH ANSWERS Part 3

ANCIENT INDIA : QUESTIONS WITH ANSWERS Part 3

101. The Eight-fold path was enunciated by

(a) The Buddha

(b) Mahavira

(c) Nehru

(d) Mahatma Gandhi

Ans: (a)

102. The Svetambara Jains were

(a) clad in white

(b) clad in black

(c) clad in red

(d) saffron clad

Ans: (a)

103. The Buddha

(a) rejected the theory of Karma

(b) was non-committal on the theory of Karma

(c) believed in the theory of Karma

(d) suggested an alternative to the theory of Karma

Ans: (c)

104. The Buddhist Doctrines were written in

(a) Sanskrit

(b) Pali

(c) Tibetan

(d) Not written in any language but orally transmitted

Ans: (b)

105. The first Buddhist Council was held at

(a) Lumbini

(b) Kapilavastu

(c) Rajagriha

(d) Avanti

Ans: (c)

106. Ashoka was much influenced by Buddhist monk called

(a) Upagupta

(b) Vasubandhu

(c) Ambhi

(d) Asvagosha

Ans: (a)

107. Megasthanes visited India during the period of

(a) Chandragupta II

(b) Ashoka

(c) Chandragupta Maurya

(d) Harsha

Ans: (c)

108. Megasthanes was the Ambassador of

(a) Selukos Nikator

(b) Alexander

(c) Darius

(d) The Persians

Ans: (a)

109. “The Indica" was written by

(a) Kautilya

(b) Patanjali

(c) Megasthanes

(d) Panini

Ans: (c)

110. Mauryan Dynasty was founded by

(a) Ashoka

(b) Chandragupta Maurya

(c) Pushyamitra

(d) Ajatasatru

Ans: (b)

111. The main occupation of the Aryans was

(a) Weaving

(b) Agriculture

(c) Trade

(d) Seafaring

Ans: (b)

112. The Rig Veda consists of

(a) 1000 hymns

(b) 1028 hymns

(c) 500 hymns

(d) 2000 hymns

Ans: (b)

113. The Yueh-Chi were driven out from western China by the

(a) Hunas

(b) Rashtrika

(c) Mangols

(d) Bhojakas

Ans: (a)

114. Which of the following explains the duties of Dharmamahamatras?

(a) The Minor Rock Edits

(a) Selukos Nikator

(b) Alexander

(c) Darius

(d) The Persians

Ans: (a)

109. “The Indica" was written by

(a) Kautilya

(b) Patanjali

(c) Megasthanes

(d) Panini

Ans: (c)

110. Mauryan Dynasty was founded by

(a) Ashoka

(b) Chandragupta Maurya

(c) Pushyamitra

(d) Ajatasatru

Ans: (b)

111. The main occupation of the Aryans was

(a) Weaving

(b) Agriculture

(c) Trade

(d) Seafaring

Ans: (b)

112. The Rig Veda consists of

(a) 1000 hymns

(b) 1028 hymns

(c) 500 hymns

(d) 2000 hymns

Ans: (b)

113. The Yueh-Chi were driven out from western China by the

(a) Hunas

(b) Rashtrika

(c) Mangols

(d) Bhojakas

Ans: (a)

114. Which of the following explains the duties of Dharmamahamatras?

(a) The Minor Rock Edicts

(b) The two Kalinga Edicts

(c) Arthasastra

(d) Indica

Ans: (a)

115. During the Mauryan period was In the hands of

(a) three boards

(b) four boards

(c) five boards

(d) six boards

Ans: (d)

116. Which of the following Minor Rock Edicts of Ashoka describes the Conquest of

Kalinga by Ashoka?

(a) No. XIII

(b) No. X

(c) No. XI

(d) No. XII

Ans: (a)

117. Which of the following Vedas is rendered musically?

(a) Rig Veda

(b) Yajur Veda

(c) Sama Veda

(d) Atharva Veda

Ans: (c)

118. Of the following who was the hero of a famous drama Malvlkagnimitra written by

Kalidasa?

(a) Vasumitra

(b) Vajramitra

(c) Pushyamitra

(d) Agnimitra

Ans: (d)

119. The duties of Dharmamahamatras are explained in the Minor Rock Edict No___.

(a) X

(b) IV

(c) XII

(d) V

Ans: (d)

120. Which of the following subjects is not dealt with in the Puranas?


(a) Primary creation

(b) Secondary creation

(c) Genealogies of gods

(d) Arithmetic

Ans: (d)

121. The Vishnu Purana, gives an account of _____.

(a) Mauryan Dynasty

(b) The Andhras

(c) The Vardhanas

(d) Life in Indus Valley

Ans: (a)

122. A well-organised State machinery was Introduced for the first time by

(a) the Vedic Aryans

(b) Alexander

(c) the Guptas

(d) the Mauryas

Ans: (d)

123. The last Mauryan king was

(a) Pushyamitra Sunga

(b) Ashoka

(c) Harsha

(d) Brihadratha

Ans: (d)

124. Bimbisara was succeeded by

(a) Ashoka

(b) Ajatasatru

(c) Vesudeva

(d) Chandragupta Maurya

Ans: (b)

125. The Upanishads are separated from the Brahmanas by treatises called _______.

(a) Vedas

(b) Aranyakas

(c) Epics

(d) Puranas

Ans: (b)

126. The religious movements of Buddhism and Jainism were led by

(a) Sudras

(b) Kshatriya Princes

(c) Vaisyas

(d) Brahmins

Ans: (b)

127. Whom can we call the first national ruler of India?

(a) Chandragupta Maurya

(b) Kanishka

(c) Harsha

(d) Ajatasatru

Ans: (a)

128. The salient feature of the Rig Vedic religion was worship of

(a) Nature

(b) Pasupatbi

(c) Trimurti

(d) Mother Goddess

Ans: (a)

129. The 'Brahmanas' deals with

(a) The Bhakti Theory

(b) Yoga

(c) Ritualism

(d) Meditation

Ans: (c)

130. Which of the following Gods lost his importance as the first deity during the later

Vedic period?

(a) Varuna

(b) Agni

(c) Vishnu

(d) Rudra

Ans: (a)

131. Which of the following was the God of Animal during the later Vedic period?

(a) Indra

(b) Rudra

(c) Vishnu

(d) Prajapatbi

Ans: (b)

132. Which of the following animals was not known to the people of Indus Valley

Civilisation?

(a) Horse

(b) Cow

(c) Goat

(d) Elephant

Ans: (a)

133. When Alexander invaded India, Taxila was ruled by

(a) Ambhi

(b) Porus

(c) Ashoka

(d) Bimbisara

Ans: (a)

134. There are similarities between the seals found at Mohenjo-Daro and ______.

(a) Egypt

(b) China

(c) Sumeria

(d) Afghanistan

Ans: (c)

135. The Harappas had commercial relations with _____.

(a) China

(b) Jawa

(c) Mesopotamia

(d) Burma (Now, Myanmar)

Ans: (c)

136. Megasthanese was a Greek Ambassador sent to the court of ______.

(a) Ashoka

(b) Chandragupta Maurya

(c) Kanishka

(d) Porus

Ans: (b)

137. Mudra Rakahasa was written by

(a) Kalidasa

(b) Visakadatta

(c) Bana

(d) Bharavi

Ans: (b)

138. The Indus Civilisation is noted for its

(a) Art

(b) Scientific Advance

(c) Town Planning

(d) Military Organisation

Ans: (c)

139. The language which contributed to the spread of Buddhism was

(a) Sanskrit

(b) Pali

(c) Tamil

(d) Greek

Ans: (b)

140. Which of the following was the cause of the decline of Buddhism?

(a) Buddhism was founded by a prince

(b) Corruption crept into Buddhist monasteries

(c) Buddha and Mahavira were contemporaries

(d) Buddha preached non-violence

Ans: (b)

141. Which of the following is not included in triratna of Jainism?

(a) Right Knowledge

(b) Right Conduct

(c) Right Faith

(d) Creator

Ans: (d)

142. The Harappans did not know the use of

(a) Copper

(b) Bronze

(c) Gold

(d) Iron

Ans: (d)

143. Ajivikas were _____.

(a) A monastic sect

(b) A sect to Barbarians

(c) Soldiers

(d) Spies

Ans: (a)

144. Dharmamahamatras were ______ during the Mauryans.

(a) Officials

(b) Buddhist Monks

(c) Jain Monks

(d) Soldiers

Ans: (a)

145. During the period of Sungas there was a revival of ______.

(a) Jainism

(b) Buddhism

(c) Brahminism

(d) Zoroastrianism

Ans: (c)

146. Of the following who has been considered as a grammarian?

(a) Kautilya

(b) Megasthanes

(c) Patanjali

(d) Kanishka

Ans: (c)

147. Agnimitra was the hero of Kalidas's

(a) Sakuntala

(b) Malavikagnimitra

(c) Megadutta

(d) Mrichhakatikam

Ans: (b)

148. Kanva dynasty was established by

(a) Rudradaman

(b) Vasudeva

(c) Nagarjuna

(d) Kadphises

Ans: (b)

149. Kharavela of Kalinga was a follower of

(a) Jainism

(b) Buddhism

(c) Hinduism

(d) Confuciounism

Ans: (a)

150. The capital of the king Kharavela of Kalinga was

(a) Taxila

(b) Pataliputra

(c) Kalinganagara

(d) Pushpapura

Ans: (c)

Educational YouTube channel:

 

https://www.youtube.com/channel/UCmSfVJWivV2B9kyIbGTBi4A

 

subscribe this channel...

Like and share...


Material,

school books -all medium,

Engineering,

General Knowledge

Http://bhavikec.blogspot.com

๐Ÿ‘‰๐Ÿ‘‰Share it......


Thursday, 22 July 2021

Modhera sun temple

Modhera sun temple Gujarat India

เคธूเคฐ्เคฏ เคฎंเคฆिเคฐ เคฎोเคขेเคฐा

The Sun Temple is a Hindu temple dedicated to the solar deity Surya located at Modhera village of Mehsana district, Gujarat, India. It is situated on the bank of the river Pushpavati. It was built after 1026-27 CE during the reign of Bhima I of the Chaulukya dynasty. 



เคถिเคฒ्‍เคช เค•ा เคฌेเคนเคคเคฐीเคจ เคจเคฎूเคจा : เคฎोเคขेเคฐा เคธूเคฐ्เคฏ เคฎंเคฆिเคฐ เค—ुเคœเคฐाเคค เค•े เคชाเคŸเคจ เคจाเคฎเค• เคธ्เคฅाเคจ เคธे 30 เค•िเคฒोเคฎीเคŸเคฐ เคฆเค•्เคทिเคฃ เค•ी เค“เคฐ เคฎोเคขेเคฐा เค—ॉเคต เคฎें เคจिเคฐ्เคฎिเคค เคนै। เคฏเคน เคธूเคฐ्เคฏ เคฎเคจ्เคฆिเคฐ เคตिเคฒเค•्เคทเคฃ เคธ्เคฅाเคชเคค्เคฏ เค”เคฐ เคถिเคฒ्เคช เค•เคฒा เค•ा เคฌेเคœोเคก़ เค‰เคฆाเคนเคฐเคฃ เคนै। เค‡เคธ เคฎंเคฆिเคฐ เค•े เคจिเคฐ्เคฎाเคฃ เคฎें เคœोเคก़ เคฒเค—ाเคจे เค•े เคฒिเค เค•เคนीं เคญी เคšूเคจे เค•ा เคช्เคฐเคฏोเค— เคจเคนीं เค•िเคฏा เค—เคฏा เคนै। เคˆเคฐाเคจी เคถैเคฒी เคฎें เคฌเคจे เค‡เคธ เคฎंเคฆिเคฐ เค•ो เคธोเคฒंเค•ी เคตंเคถ เค•े เคฐाเคœा เคญीเคฎเคฆेเคต เคช्เคฐเคฅเคฎ เคจे 1026 เคˆ. เคฎें เคฆो เคนिเคธ्เคธों เคฎें เคฌเคจเคตाเคฏा เคฅा। เคœिเคธเคฎें เคชเคนเคฒा เคนिเคธ्เคธा เค—เคฐ्เคญเค—ृเคน เค•ा เค”เคฐ เคฆूเคธเคฐा เคธเคญाเคฎंเคกเคช เค•ा เคนै। เค—เคฐ्เคญเค—ृเคน เคฎें เค…ंเคฆเคฐ เค•ी เคฒंเคฌाเคˆ 51 เคซुเคŸ, 9 เค‡ंเคš เค”เคฐ เคšौเคก़ाเคˆ 25 เคซुเคŸ, 8 เค‡ंเคš เคนै। เคฎंเคฆिเคฐ เค•े เคธเคญाเคฎंเคกเคช เคฎें เค•ुเคฒ 52 เคธ्เคคंเคญ เคนैं। เค‡เคจ เคธ्เคคंเคญों เคชเคฐ เคตिเคญिเคจ्เคจ เคฆेเคตी-เคฆेเคตเคคाเค“ं เค•े เคšिเคค्เคฐों เค•े เค…เคฒाเคตा เคฐाเคฎाเคฏเคฃ เค”เคฐ เคฎเคนाเคญाเคฐเคค เค•े เคช्เคฐเคธंเค—ों เค•ो เคฌेเคนเคคเคฐीเคจ เค•ाเคฐीเค—เคฐी เค•े เคธाเคฅ เคฆिเค–ाเคฏा เค—เคฏा เคนै। เค‡เคจ เคธ्เคคंเคญों เค•ो เคจीเคšे เค•ी เค“เคฐ เคฆेเค–เคจे เคชเคฐ เคตเคน เค…เคท्เคŸเค•ोเคฃाเค•ाเคฐ เค”เคฐ เคŠเคชเคฐ เค•ी เค“เคฐ เคฆेเค–เคจे เคธे เคตเคน เค—ोเคฒ เคจเคœเคฐ เค†เคคे เคนैं। เคฎंเคฆिเคฐ เค•ा เคจिเคฐ्เคฎाเคฃ เค•ुเค› เค‡เคธ เคช्เคฐเค•ाเคฐ เค•िเคฏा เค—เคฏा เคฅा เค•ि เคธूเคฐ्เคฏोเคฆเคฏ เคนोเคจे เคชเคฐ เคธूเคฐ्เคฏ เค•ी เคชเคนเคฒी เค•िเคฐเคฃ เคฎंเคฆिเคฐ เค•े เค—เคฐ्เคญเค—ृเคน เค•ो เคฐोเคถเคจ เค•เคฐे। เคธเคญाเคฎंเคกเคช เค•े เค†เค—े เคเค• เคตिเคถाเคฒ เค•ुंเคก เคนै เคœो เคธूเคฐ्เคฏเค•ुंเคก เคฏा เคฐाเคฎเค•ुंเคก เค•े เคจाเคฎ เคธे เคช्เคฐเคธिเคฆ्เคง เคนै।

เค–ंเคกिเคค เคฎंเคฆिเคฐ : เคธोเคฒंเค•ी เคฐाเคœा เคธूเคฐ्เคฏเคตंเคถी เคฅे, เค”เคฐ เคธूเคฐ्เคฏ เค•ो เค•ुเคฒเคฆेเคตเคคा เค•े เคฐूเคช เคฎें เคชूเคœเคคे เคฅे। เค‡เคธीเคฒिเค เค‰เคจ्เคนोंเคจे เค…เคชเคจे เค†เคฆ्เคฏ เคฆेเคตเคคा เค•ी เคชूเคœा เค•े เคฒिเค เค‡เคธ เคญเคต्เคฏ เคธूเคฐ्เคฏ เคฎंเคฆिเคฐ เคฌเคจाเคจे เค•ा เคจिเคถ्เคšเคฏ เค•िเคฏा, เค‡เคธเค•े เคšเคฒเคคे เคฎोเคข़ेเคฐा เค•े เคธूเคฐ्เคฏ เคฎंเคฆिเคฐ เค•ा เคจिเคฐ्เคฎाเคฃ เคนुเค†। เคตिเคฆेเคถी เค†เค•्เคฐांเคคाเค“ं เค•े เคนเคฎเคฒे เค•े เค•्เคฐเคฎ เคฎें เค…เคฒाเค‰เคฆ्เคฆीเคจ เค–िเคฒเคœी เค•े เค†เค•्เคฐเคฎเคฃ เค•े เคฆौเคฐाเคจ เคฎंเคฆिเคฐ เค•ो เค•ाเคซी เคจुเค•เคธाเคจ เคชเคนुंเคšा เค‰เคธเคจे เคฎंเคฆिเคฐ เค•ी เคฎूเคฐ्เคคिเคฏों เค•ो เคญी เคคोเคก़ा-เคซोเคก़ा, เค‡เคธीเคฒिเค เคตเคฐ्เคคเคฎाเคจ เคธเคฎเคฏ เคฎें เค‡เคธ เคฎเคจ्เคฆिเคฐ เคฎें เคชूเคœा เค•เคฐเคจा เคจिเคทेเคง เคนै। เคเคธा เคฎाเคจा เคœाเคคा เคนै เค•ि เค…เคฒाเค‰เคฆ्เคฆीเคจ เค–िเคฒเคœी เค•े เคนเคฎเคฒे เคจे เคฎंเคฆिเคฐ เค•ो เค–ंเคกिเคค เค•เคฐ เคฆिเคฏा เคฅा। เคซिเคฒ्‍เคนाเคฒ เค‡เคธे เคญाเคฐเคคीเคฏ เคชुเคฐाเคคเคค्เคต เคตिเคญाเค— เคจे เค‡เคธ เคฎंเคฆिเคฐ เค•ो เค…เคชเคจे เคธंเคฐเค•्เคทเคฃ เคฎें ‍เคฒे เคฒिเคฏा เคนै।

เคชुเคฐाเคฃों เคฎें เคญी เค†เคคा เคนै เค‡เคธ เคฎंเคฆिเคฐ เค•ा เค‰เคฒ्‍เคฒेเค–:  เคฎोเคขेเคฐा เค•े เคฎंเคฆिเคฐ เค•ा เคœिเค•्เคฐ เค•เคˆ เคชुเคฐाเคฃों เคฎें เค•िเคฏा เค—เคฏा เคนै। เคœैเคธे เคธ्เค•ंเคฆ เคชुเคฐाเคฃ เค”เคฐ เคฌ्เคฐเคน्เคฎ เคชुเคฐाเคฃ เคœिเคจเคฎें เค•เคนा เค—เคฏा เคนै เค•ि เคช्เคฐाเคšीเคจ เค•ाเคฒ เคฎें เคฎोเฅेเคฐा เค•े เค†เคธเคชाเคธ เค•ा เคชूเคฐा เค•्เคทेเคค्เคฐ เคงเคฐ्เคฎเคฐเคจ्เคฏ เค•े เคจाเคฎ เคธे เคœाเคจा เคœाเคคा เคฅा। เคชुเคฐाเคฃों เค•े เค…เคจुเคธाเคฐ เคฏे เคญी เคฌเคคाเคฏा เค—เคฏा เคนै เค•ि เคญเค—เคตाเคจ เคถ्เคฐीเคฐाเคฎ เคจे เคฐाเคตเคฃ เค•े เคธंเคนाเคฐ เค•े เคฌाเคฆ เค…เคชเคจे เค—ुเคฐु เคตเคถिเคท्เคŸ เค•ो เคเค• เคเคธा เคธ्เคฅाเคจ เคฌเคคाเคจे เค•े เคฒिเค เค•เคนा เคœเคนां เคœाเค•เคฐ เคตเคน เค†เคค्เคฎเคถुเคฆ्เคงि เค•เคฐ เคธเค•ें เค”เคฐ เคฌ्เคฐเคน्เคฎ เคนเคค्เคฏा เค•े เคชाเคช เคธे เคญी เคฎुเค•्‍เคคि เคชा เคธเค•ें। เคคเคฌ เค—ुเคฐु เคตเคถिเคท्เค  เคจे เคถ्เคฐीเคฐाเคฎ เค•ो เคฏเคนीं เค†เคจे เค•ी เคธเคฒाเคน เคฆी เคฅी। 

Educational YouTube channel:
 
 

subscribe this channel...

Like and share...

Wednesday, 21 July 2021

Rani ki vav Patan Gujarat India

Rani ki vav Patan





About the location: The only real sign of Patan’s former glory is this astoundingly beautiful step-well. Located on the banks of the Saraswati River, this is one of the oldest and finest stepwells in Gujarat and is remarkably preserved. Steps lead down through multiple levels with lines of carved pillars and more than 800 sculptures, mostly on Vishnu-avatar themes, as well as striking geometric patterns. The stepwell is made in the form of an inverted temple. It showcases superior craftsmanship of the era, and the unique Maru-Gurjarat architectural style and houses sculptures similar to the Vimalavasahi temple in Mount Abu and Sun temple at Modhera.


Brief History: The stepwell was built in 1063 by Rani Udayamati of the Chaulukya Dynasty to commemorate her husband, Bhimdev I. A 1304 composition of Jain monk, Merutunga, mentions that Udayamati, the daughter of Naravaraha Khangara, built this stepwell at Patan. The same composition also mentions that the stepwell was commissioned in 1063 and was completed after 20 years. Archeologists Henry Cousens and James Burgess visited it in 1890s when it was completely buried under silt and only the shaft and few pillars were visible. The stepwell was rediscovered in 1940s, and the Archeological Survey of India restored it in 1980s. The stepwell has been listed as one of UNESCO's World Heritage Sites since 2014.

My YouTube channel:
 
 

subscribe this channel...

Like and share...

Monday, 19 July 2021

Space GK

Space  GK..

 1. Which planet is nearest to the earth?

Answer - MERCURY.

2. Which planet is known as the Morning Star or the Evening Star?

Answer - VENUS.

3. Which is the largest planet in our solar system?

Answer - JUPITER.

4. Which Planet Has the Most Moons?

Answer - the planet with the most number of moons is Jupiter with 66

moons.

5. Which planet is closest to the sun?

Answer - name of the closest planet to the sun is : Mercury.

6. Which Is the Hottest Planet in the solar system?

Answer - Venus.

7. Which Planets Have Rings around Them?

Answer - Saturn,Jupiter, Uranus, and Neptune (4 planets).

8. Which is the coldest and smallest of all planets?

Answer - PLUTO.

9. What is the Orbital period of Moon?

Answer - 27 days.

10. Which planet has the most volcanoes?

Answer - Venus.

11. Which planets do not have moons?

Answer - Mercury and Venus.

12. Which Planet spins backwards relative to the others?

Answer - Venus.

13. When was the first man made object sent into space?

Answer - 1957

14. Which planet has approximately the same landmass as Earth?

Answer - Mars.

15. Who was the first person to reach space?

Answer - Yuri Gagarin, in 1961.

16. Who was the first woman to reach space?

Answer - Valentina Tereshkova, in 1963.

17. The Moon orbits the Earth every –

Answer - 27.3 days.

18. When does a lunar eclipse occur?

Answer - when the Earth is between — the Sun and the Moon.

19. At how mush speed Moon moves across the Sun?

Answer - 2,250 km per hour.

20. How many natural satellites of Earth are there?

Answer - one, Moon.

Must See Hello Here Have Latest Update of 2019

Important Inscriptions of ancient india

All Information are available on home page of Yourclasses